Indexul Animalelor
Animalele de companie neînregistrate și nesterilizate aduc pe lume, an de an, produsi de conceptie (pui) care în cel mai fericit caz ajung să crească pe străzi atunci supraviețuiesc abandonului.
Unele devin agresive și purtătoare de boli, pe fondul lipsei de hrana, afectiune și asistenta sanitară veterinară obligatorie.
Principala cauza a abandonului animalelor de companie, în special câinii și pisicile dar si a animalelor de renta ( cai sau rumegatoare) o reprezinta LIPSA aplicării prevederilor legale OBLIGATORII de catre DETINATORII care atunci cand animalele din gospodării se înmulțesc sau nu le mai pot întreține le abandoneaza pe domeniul public.
Responsabilitatea de îndeparta aceste animale de pe domeniul public revine Consiliilor Locale pe raza carora exista animale libere și neânsoțite această responsabilitate se refera la sensul COMBATERII.
De-a lungul celor 30 de ani postrevolutie aceasta solutie de COMBATERE a fost implementata parțial și insuficient deoarece nu a existat o strategie unitara de aplicare și in sensul PREVENȚIEI – adică constientizarea cetatenilor și sprijinirea acestora pentru a-și îndeplini obligatiile legale de a sterilza și înregistra animalele detinute.
Indexul Animalelor dezvoltat de ASPA IVETS – sau pentru cetățeni, recensământul animalelor din gospodării, este un program unic în România pe care de 30 de ani iubitorii de animale îl așteaptă.
În țara noastră, de 7 ani avem legislație care obligă deținătorul de animale – în special câini, să sterilizeze, să înregistreze și să microcipeze animalele, ceea ce nu s-a întâmplat. Atunci am propus acest proiect gândit și inițiat pentru a trata cauza, în scopul prevenției și nu numai a combaterii, pentru că oamenii nu își asumă animalele. Oamenii trebuie să fie și educați. Să știe ce obligații legale au.
ASPA IVETS construieste o bază de date pentru locuitorii localităților și pentru Consiliile Locale. Mergem din casă în casă, întrebăm câte animale au, înregistrăm cățeii, înregistrăm pisicile si alte animale și pasări pe care cetățenii declara că le au în grijă. Cățeii îi și microcipăm, emitem carnete de sănătate și în același timp adunăm date pentru sterilizarea acestora pentru că avem pus la dispoziție de către Consiliul Local un spațiu, și în același timp se desfășoară și campania de sterilizare, totul cu sopul de a prevenii abandonul animalelor și de a conștientiza cetătenii cu privire la obligațiile legale ce le revin atunci când au în grijă un animal.
În felul acesta atunci când un animal ajunge pe domeniul public este foarte usor de identificat proprietarul care fie l-a pierdut și îl poate recupera într-un timp foarte scurt, fie l-a abandonat și atunci intervin autoritațile competente pentru a cerceta și a aplica prevederile legale ce se impun.
Campanie de amploare și fără precedent în Valu lui Traian de sterilizare și microcipare a animalelor
Administrația Publică Locală din Valu lui Traian și ANSPA IVETS marchează o premieră la nivel național. Se urmărește sterilizarea tuturor câinilor și pisicilor și sterlizarea acestora, dar și a altor animale.
Câinii și pisicile nesterilizate aduc pe lume an de an pui care în cel mai fericit caz ajung să crească pe străzi dacă supraviețuiesc abandonului. Unele sunt agresive și purtătoare de boli, acestea putând afecta și animalele de companie.
În general, primăriile apelează la servicii de ecarisaj pentru a scăpa de câinii de pe străzi, ceea ce generează costuri mari din bugetele locale. O altă problemă sunt animalele mari – cai, măgari, abandonați de stăpâni pentru că nu mai au cu ce să îi hrănească.
„Este un program unic în România pe care de 30 de ani iubitorii de animale îl așteaptă, denumit INDEXUL ANIMALELOR, sau pentru cetățeni, recensământul animalelor din gospodării. În țara noastră, de 7 ani avem legislație care obligă deținătorul de animale – în special câini, să sterilizeze, să înregistreze și să microcipeze animalele, ceea ce nu s-a întâmplat. Atunci am propus acest proiect gândit și inițiat pentru a trata cauza, în scopul prevenției și nu numai a combaterii, pentru că oamenii nu își asumă animalele. Oamenii trebuie să fie și educați. Să știe ce obligații legale au.
Construim o bază de date pentru locuitorii acestei localități și pentru Consiliul Local. Mergem din casă în casă, întrebăm câte animale au, înregistrăm cățeii, înregistrăm și pisicile. Cățeii îi și microcipăm, emitem carnete de sănătate și în același timp adunăm date pentru serilizarea acestora pentru că avem pus la dispoziție de către Consiliul Local un spațiu, și în același timp se desfășoară și sterilizarea“ a precizat dr. vet. Florentina Istrate – Președinte ASPA IVETS
Practic, prin această acțiune oamenii beneficiază de gratuitatea îndeplinirii obligației legale pe care trebuiau să o îndeplinească până la 1 ianuarie 2015. De ea vor beneficia toți locuitorii comunei Valu lui Traian.
Misiune
Despre noi
(ASPA) IVETS, are ca misiune salvarea, adăpostirea în regim de centru temporar și plasarea în adopție a animalelor abandonate sau aflate în situații de urgență.
Contact
- 0246 707 400
- 0722 376 888
- office@aspaivets.ro
- Sos Bucuresti Giurgiu, nr 50-100
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru
Fii la curent cu tot ce este nou!